(Update: Sensors Problem Fixed) Android 10 Issues We Know Yet

Android 10 IssuesAfter months of unending guessing, the Android 10 has been unbinding in the wild. Similarly, the recent Google-made mobile OS packs contain lots of features, most of them aimed at making your life easier. But unluckily, with every major Android release, comes a set of disturbing bugs. And Android 10(issues) is also no exception.

However, the users, who have had the possibility to take the stable release out for a spin, have reported some troublesome defects. We are also here to help if you experience a bug or two yourself. So, without further ado, let’s take a start.

1: Auto-rotation, Auto-brightness, Active edge, Double-click to wake, lift to wake, etc. not functioning problem.

Some users on the Pixel forum and Android problem hunter are reporting. That the sensors on their phones are also not behaving as anticipated on Android 10. Because of this, responsible features like Auto-rotation, Active edge, double-click to wake, Auto brightness, flip to shh, lift to wake, ambient light, etc. are no longer functioning. Normally, these problems are rectifiable through a factory reset. But it did not help in this case. However, most users affected by the issue seem to have Pixel 3XL. However, very few users of other Pixels are also reporting the problem.

Although the Pixel forum users even reported that decadence the Pixel 3 XL back to Android Pie fires up the sensors. The above-explained features work as expected. Another user reported that installing a custom kernel (needs you to unlock bootloader and install TWRP) solved the problem as sensors start functioning alright even on Android 10. Moreover, installing Google’s stock kernel missed the sensors.

However, await Google to release a software update to fix the problem with sensors soon. Perhaps in the next 1 week. But if you are not able to wait and are fine with unlocking the bootloader. So then you are also able to install a custom kernel using TWRP to fix this.

Note: However, if you have not updated your Pixel device to Android 10. So you may desire to wait because of this problem.

Related Article: Tips to Use Android Pay on a Root Device: Tutorial

2: Direct share menu displays contacts for Google Messages

However, on Android 10, some users are complaining about issues with the Direct Share menu. When you click on the share button, then the Android 10’s system provides you recommendations just from Google’s Messages app, and not any other app. Thus in fact the Direct Share menu recommends that the contacts via the apps that you use regularly. Does not limit itself to just one app.

Solution

Although all you have to do is firstly clear the storage for the Google Messages app. Similarly, to fix the issue,

  • Head over to the Settings app > Apps & notifications > See all apps > find the Messages app.
  • Then click on the app’s name, and Storage & cache. Now click on the Clear storage.

3: The problem in answering Phone calls (Android 10 Issues)

Some reasonable possibilities are there that you are facing issues answering and making phone calls. So some users report that it takes 60 seconds or so to connect when a call is made with full service. However, when it comes to answering phone calls it takes much time to connect, or may it does not connect at all.

Solution:

Although no setting is there that you are able to adjust to solve it. Similarly, you are also able to try clearing the cache of the Phone app, though. However, we feel that Google will also require to roll out a system update to fix the problem. Moreover, confirm to check for an update in the coming few days/weeks.

4: The incapacity of switching from eSIM to physical SIM

Perhaps you may experience this issue if you are running Android 10 on your Pixel 2 with a physical SIM from one carrier. Turned on eSIM from another. Usually, if you insert a physical SIM into the phone, so then the two SIMs are shown to be functioning. After the Android 10 update, just the eSIM network is being displayed.

Solution:

However, the Google Fi team has recommended a short term solution for this. So you are able to manually switch SIMs by entering this code *#*#794824746#*#* in the phone app. Thus try this.

5: Mobile Data is not able to Function (Android 10 Issues)

Mobile data issue is another frustrating bug that may turn out to be the most annoying one for users. As they fight to access the web without a fully working mobile data feature. Similarly, as reported the users are finding it difficult to use the mobile data even if it is toggled on. However, it’s no matter how many times you toggle it on under settings. Hence it remains quite difficult to access data.

Solution:

In order to fix this issue, one is able to change the APNs. Here is the method

  • Head over to the Settings > Network & Internet > Mobile Network > Advanced > Access Point Names.
  • Change the APNs from ATT WAP to ATT Nextgenphone.

Reasonable possibilities are there that this may fix the issue for now.

6: Not obtaining the pop-up notification

After the Android 10 update, this is another disturbing bug (nonfunctioning pop-up notification) feature. The incapacity to receiving popup notifications can be significant especially whether it is for notifying you about something essential.

Solution:

Some of the capable solutions that are able to prove to be a temporary solution include enabling the pop on-screen toggle under the display notifications settings.

On the other hand, you are easily able to toggle off the Adaptive notification settings (introduced with Android 10 update) to none. → Head to the Settings app > App and notifications > Advanced > Special app access > Adaptive notifications > Now choose the None. Although some chances are there that clear the cache and app storage may help. Try it.

Must Read: On Android the Top 15 Best Square Icon Packs

7: Way to clear all the small icons present in the bottom corners (Google assistant hints)

Android 10 comes with a changed gesture-based navigation system. Google, very generously we should add, has added assistant hints for your help with the transition. Although lots of users find out the hints too interruptive and they been asking for methods to delete those altogether.

Solution:

Google does not provide you an option to disable the hints. But you could try an irresponsibly expert trick to get rid of them. Similarly, to disable the hints, firstly you have to trigger the assistant and then head over to the Home, like 5-6 times in a row, even 10 to12 times. Well, we know how ridiculous it sounds. But we can say that this trick is able to work for almost everyone.

Literally, all Android is trying to do here is tell you the way to access Google Assistant. When you have Gesture navigation turned on (as you can’t tap and hold the Home button to access it when using Gestures). At one time you do that a few times, well certainly more than a few times. It will think that you have now developed muscle memory for it and won’t bother again.

Furthermore, if you turn the launcher app, then also you won’t obtain these hints because the gesture navigation is recently not turned on, on the custom launcher right now. So guess developers have to update their Launcher app to easily turn on the support for Android 10 gesture.

8: On Android, Lastpass Authenticator crashing

It is one of the most trusted authenticator apps in the business. With its help, you can easily log on to multiple websites/apps. Without having to type each of their passwords separately. Unluckily, many users have had difficulty since updating to Android 10.

Solution:

There is no solid solution to this issue, but clearing the app cache. So restarting the device a few times should take care of the problem.

9: Download not functioning after Android 10 update

The important Phones and Google Pixel devices are the only smartphones to obtain updated to Android 10. But both sets have experienced some mysterious bugs. But necessary Phone users may have it too bad. Similarly, the random app crashes to being incapable to install/download apps or anything on the internet. Although many important Phone users have been left annoying with the update. Whilst we are so far to know the same the real cause behind the nuances. Moreover, there is a method that is able to solve your device issue.

Solution

To confirm you’re necessary Phone runs as expected, so just you have to perform a clean factory reset. Then first make sure you back up all your data.

10: Outgoing calls taking evermore to connect

Although since updating to Android 10, some Pixel owners have been encountering some seconds delays while making a call. So Google is so far to address the problem. Hence there might be a solution to this frustrating problem.

Solution

Verizon Wireless users have been overwhelmed the most. Similarly, it could be a carrier problem in spite of a Google screwup. So to fix the issue, you have to first check whether you have the MyVerizon app installed. Simply if you do, so you have to try uninstalling it and making a call. thus if that solution does not fix the issue, so maybe try factory resetting your device.

11: Not able to use the Bluetooth audio for phone calls

However, one of the frustrated users has been facing this difficulty channeling phone calls via Bluetooth on his Pixel 2 XL. Although no other user has reported the problem. So it could be behaved as an isolated incident as of now. Thus the user has de-paired and re-paired his Bluetooth devices but to no avail.

Solution

First of all, you have to restart your device. View it is able or not to fix the issue? So whether not, then you have to see the solutions listed under the Bluetooth errors section below. You have to clear the Bluetooth app’s cache, then restart and also look at if it fixes the issue. Similarly, if not, then again clear the Bluetooth app’s storage. Here try the Bluetooth MIDI service app’s cache, and then storage. Finally, reset the Bluetooth settings as per Method 3 given there.

However, if the above-mentioned solutions do not function, then try performing a factory reset. Now confirm to back up your data before you do.

12: Time not displaying on the status bar

Pixel devices show time in the top left corner of your status bar. Whilst we do not feel its necessities. So when we are on the home screen, it behaves as a lifesaver when we are totally engaged in an app. Similarly, if for some cause, so then your clock does not display where it is supposed to. So you may have an app making interference with the System UI Tuner.

Solution

Here is a solution for the above-mentioned issue. If you had Nova Launcher (or similar) in the past. So the app settings could have carried over to Android 10. Simply to reset, then install the launcher that you had in the past. Here reset its settings.

13: Fingerprint scanner not functioning

If you are facing a tough time using the fingerprint scanner after updating to Android 10. So you are not alone in facing this issue.

Solution:

If you will restart your device, so it should solve the problem. If not works then, try factory resetting your Pixel.

You can also read this article: On Samsung Android devices: How to Install TWRP Recovery using Odin

14: Location of Tap and Pay (Android 10 Issues)

They are one of Google’s famous features, Tap and Pay, has been moved to a different location.

Solution:

Now, you are able to find it here: Settings > Apps & notifications > Special app access. You will find your solution by doing this.

15: After Android 10 update issues of WiFi

Wi-Fi issues are quite customary after major Android updates, and Android 10 is no exception. Although luckily, a couple of things are there that you are able to try.

Solutions:

Method 1: Firstly you have to go to the Settings > Network & internet > Wi-Fi and then click on the wireless network that you are having issues with. Simply now tap the Forget button and add the wireless network again to see if the issue is resolved.

Method 2: Here you are also able to try resetting network settings. So to reset, head to the Settings > System > Advanced > Reset options > Reset Wi-Fi, mobile & Bluetooth > Reset settings > Confirm again.

Also, confirm to unplug and then replug the router after a few seconds for a quick soft reset.

16: Issues of the Bluetooth after Android 10 update

Similar to Wi-Fi, the issues of Bluetooth are also customary after a major OS upgrade. However, if you are having trouble connecting to Bluetooth devices (including a car) on Android 10. There is no need to take tension that you are not alone. Though, the issue with Bluetooth can be solved in an easy manner.

Solutions:

Step 1: Go to the Settings > Connected devices and remove the paired deviceAdd it again and view if it begins functioning well. Similarly, restart the device and then check again.

Step 2: Clear cache and/or storage of Bluetooth and/or Bluetooth MIDI service app. So here is way to clear Bluetooth cache: Click on Settings app > Apps & notifications > See all apps > 3-dot menu in the top right corner > Show system > search button in the top right (second fro right) > type Bluetooth. Now, click on the Bluetooth app’s name (top one). So then click on Storage $ cache > Clear cache. However, this will clear the cache of the Bluetooth app.

However, you may also clear the storage of the app if you desire. Finally, you are also able to clear the cache and/or storage of the Bluetooth MIDI Service app. If clearing stuff for the Bluetooth app only does not work.

Step3: You could also try resetting network settings. So to reset, head to the Settings > System > Advanced > Reset options > Reset Wi-Fi, mobile and Bluetooth > Reset settings > Confirm again.

17: Battery drain

If you are obtaining sub-par battery backup after updating to Android 10, so it might be time to try the mentioned-below steps to obtain your device back in shape.

Solutions:

Step 1: Keep using your device regularly for a few days. Due to this, the system will settle in and you shall obtain the best capable battery life on your Android 10 device.

Step 2: Here you have to first perform a power cycle. So for doing this you have to first, drain your device’s battery down to zero and charge it back to 100, without any interruptions during the charging process. Redo method 3-4 times.

Step 3: Whether that does not work for you then you have to, perform a factory reset. So it should be your last resort as it will remove everything on the device. Similarly, to perform a factory reset, you have to head to Settings > System > Advanced > Reset options. Here choose the ‘Erase all data (factory reset)’ option. Here make sure again to Reset.

18: Not getting (App Notifications)

Although Android 10 learns your usage habits. And it is able to make the apps act accordingly. It will take a while before it successfully learns your patterns.

Solution:

However, if you have been dropping the notifications after updating to Android 10, disabling battery optimization for certain apps might do the methods. Upon disabling it, it won’t put your apps to sleep, so you should confirm that you do not miss essential notifications.

How to disable the battery optimization for an app on Android 10, here is the solution: First of all you have to:

  • Go to the Settings app, and then tap Apps %notifications > Advanced > Special app access > Battery optimization > Not optimized (in the drop-down menu) > All apps.
  • Now click the app’s name (you are also able to search it using the search button in the top right).

Also, read this article: How Do I Get Windows 10 To Recognize my Android Phone

Android 10 Issues-Conclusion

The recent Google-made mobile OS packs contain lots of features, most of them aimed at making your life easier. But unluckily, with every major Android release, comes a set of disturbing bugs. And Android 10 is also no exception. We have thoroughly mentioned all the problems of Android 10. And I hope that you will like this article the most. In the case of queries, you can easily ask us in the comments below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *